Alpha Lipid, kesihatan, Slim Diet 2

KEJADIAN TEMBAK MENEMBAK DI LAHAD DATU, SABAH

LAHAD DATU : Kemasukan warga luar ke kawasan Negeri Sabah, Lahad Datu telah menggemparkan Pasukan Keselamatan dan Kerajaan Malaysia. Menjurus kepada sejarah lampau yang menuntut hak kawasan penduduk kan mereka di sana. Berapa laporan di khabarkan di Media Arus Maya dan Masih tidak disahkan lagi terdapat pertempuran yang berlaku demi mempertahankan dan melindungi keselamatan.

Polis mengatakan mereka bersedia untuk mengambil tindakan tetapi akan menunggu masa yang sesuai untuk melakukannya. Pesuruhjaya Polis Negeri, Datuk Hamza Taib, semalam berkata bahawa mereka perlu mengambil langkah-langkah tertentu dan mempertimbangkan semua kemungkinan termasuk kajian lebih dekat kawasan.

Di ambil dari BORNEO POST Online :

“LAHAD DATU: Gunfire has broken out in Tanduo village this morning where at least two Sulu gunmen are believed killed and three policemen injured in the encounter. Malaysian security forces have yet to confirm the incident. Police have also decline to comment. Schools have been closed in Lahad Datu as parents picked up their children fearing their safety. Many shops have also closed.”

Updates

Lahad Datu: Lahad Hatu standoff with Sultan Jamalul Kiriam III had intruded into Lahad Datu since Feb 12 turned into a firefight this morning (Friday). It is believed that several people have been killed in the gun battle. Philippine Star quoted a radio report that that there were several fatalities, in the firefight between the Sultan’s followers and Malaysian police. It is learned that three Malaysian police personnel were injured. There is no confirmation on whether those killed were Kiram’s followers or Malaysian police personnel. All the shops and schools have close..

Pencerobohan ini berlaku sejak 12 February lepas yang mana mereka kini berada di kampung tersebut kini bertukar menjadi pertempuran pagi ini di Lahad Datu, Sabah.

Di petik dari Star Online ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

LAHAD DATU (FELDA SAHABAT), Sabah: Menurut laporan pertama yang muncul dari kampung Tanduo, tiga cedera polis sedang dihantar melalui udara ke Sandakan. 12:45, orang kampung berkata, mereka masih mendengar bunyi tembakan. Walau bagaimanapun, pasukan keselamatan Malaysia masih belum mengesahkan laporan pertama muncul dari tembakan didengar dari kampung Tanduo kira-kira jam 11.00 pagi jumaat ini. Polis juga telah menolak untuk mengulas jika tembakan itu adalah permulaan langkah terhadap lelaki bersenjata yang diketuai oleh Azzimudie Kiram, adik tiri diisytiharkan Sultan Sulu Jamalul Kiram III.

Cubaan The Star untuk menghubungi Azzimudie pergi ke mod menjawab tetapi dia telah dilaporkan memberitahu radio Filipina sekitar 10:20 bahawa mereka sedang ditembak di dan mereka terpaksa mempertahankan diri. Beliau mendakwa terdapat mangsa di sisinya. Azzimudie, yang mendakwa bahawa beliau juga telah terlibat dalam tembak-menembak, berkata bahawa pasukan keselamatan Malaysia tiba-tiba datang dan melawan kebakaran bermula.

Beliau berkata beliau tidak tahu jika mana-mana anggota polis Malaysia cedera tetapi dia berikrar untuk tidak berundur atau hubungi untuk gencatan senjata. Azzimudie berkata bahawa kumpulan beliau tidak akan berundur atau panggilan untuk gencatan senjata tetapi terus mempertahankan diri di kampung Tanduo yang mereka telah diduduki oleh kira-kira 180 pengikut termasuk 30 lelaki bersenjata sejak Februari 9. Sebagai langkah keselamatan anak mereka yang bersekolah di situ di ambil dengan arahan penutupan segera. Banyak kedai-kedai di pekan Lahad Datu yang jaraknya 165km dari Felda Sahabat  juga telah ditutup.

Di pintu masuk ke Felda Sahabat 17, di mana kumpulan Sulu berkurung/berkumpul di sana persediaan keselamatan dengan sekurang-kurangnya dua ambulans siap sedia dengan pasukan perubatan.

Di maklum kan dari sumber internet. 1 March 2013, Lahad Datu, Sabah.

Leave a Reply