kesihatan

-PERKONGSIAN MENGENAI MLM~

PETIKAN POST DATO AZLINA MENGENAI SOALAN YANG DIAJUKAN KPD BELIAU MENGENAI MLM

Sekadar utk renungan & mungkin dgn perkongsian ini ianya dpt merubah pola fikir anda selama ini.

Kenapa ye Dato..perniagaan MLM/Jualan Langsung ini dianggap LOW CLASS oleh kebanyakan orang. Kdg2 ia telah membu…atkan saya hilang semangat utk meneruskannya. Adakalanya saya disindir krn melakukan perniagaan MLM. Boleh tak Dato berikan penerangan agar saya dpt kembalikan semangat saya ini, saya nak berjaya mcm Dato?”
Jawapannya:
Pertamanya saya ingin mengucapkan tahniah krn anda tlh berjaya mengikut sunnah Rasulullah iaitu berniaga. Sabda Rasulullah “9/10 rezeki adalah drp perniagaan” walau bgmanapun kita harus menghormati pilihan kerjaya masing2. Bekerja sendiri atau makan gaji bagi saya semuaya adalah ‘IBADAH’ yang penting niat & kejujuran.
Berbalik kpd cemuhan yg mengatakan perniagaan MLM ini Low Class…tolong tanya kpd mrk yg mencemuh itu perniagaan apakah yg high class. Dari persepsi manakah dia memandang MLM ini sbg Low Class? Bill Gates pernah ditny oleh reporter “Tuan apakah jenis perniagaan lain yang tuan akn lakukan sekiranya tuan tidak menjual Microsoft” Jawab Bill Gates “Saya akan melakukan perniagaan Networking”. Kata Robert Kiyasaki pula “Perniagaan yang menjanjikan seseorang itu kaya ialah dgn melakukan perniagaan yang mempunyai sistem penggandaan iaitu Networking”. Nah, anda cuba renungkan sedikit drp kata2 dua Tokoh Dunia ini. Adakah mrk memilih utk melakukan sesuatu yang Low Class?? Sekurang2nya melalui sistem pemasaran berbilang tingkat ini, kita telah berjaya membantu ramai orang. Membantu ramai orang utk memaksimumkan tahap kesihatan & kecantikan serta membantu ramai org bebas drp masalah kewangan.
Tanya org itu apa yg telah dia sumbangkan kpd diri dia, keluarga dia, bangsa dia, agama dia & negara dia? Adakah dgn duk mengata orang, duk asyik mencemuh orang, duk suka memfitnah orang ITU YANG DIKATAKAN HIGH CLASS.!!!
Pada pandangan saya apb sesuatu pekerjaan itu dilakukan kerana ALLAH swt, biar apapun pekerjaan/perniagaan itulah yang dinamakan HIGH CLASS.
High Classkan diri kita dgn memberi manfaat kpd ramai orang..High Classkan diri kita dgn niat yang betul..High Classkan diri kita dgn tindakan yg betul…High Classkan diri kita dgn Iman & Takwa….High Classkan diri kita dgn sentiasa bersyukur & redha atas apa jua ujian mendatang … DAN High Class diri kita dgn berada di kitaran mrk yang high class iaitu mrk yang sentiasa BERSANGKA BAIK & BERFIKIRAN POSITIF

*SGT TERTARIK DGN JAWAPAN DATO..SEMOGA KITA SEMUA DAPAT BETULKAN NIAT DLM PERNIAGAAN…AMIINN

 

Leave a Reply