Alpha Lipid, kesihatan, Slim Diet 2

6 Jenis Makanan Kanak-Kanak Yang Sihat. Cukup Sesuai & Berkhasiat. Pasti Di Gemari dan Di Sukai

1. BUAH BUAHAN

Buah buahan membekalkan serat, vitamin dan mineral penting. Buah beri (seperti blueberry, raspberry, blackberry) adalah yang terbaik kerana ia melindungi daripada penyakit jantung, kencing manis, memperbaiki fungsi otak dan mengurangkan lemak yang tidak diingini.

Oren adalah sumber yang sangat baik untuk vitamin C. Campurkan buah buahan yang berlainan warna dan membuat smoothie dalam mangkuk anak anda yang mempunyai warna menarik.

Namun, tidak perlu nampak kebaratan(mat salleh).. Buah buahan tropika tempatan juga bagus untuk anak. seperti BELIMBING, PISANG, TEMBIKAI, dan Lain-lain. mana-mana buah pun baik untuk anak.sayur

2. SAYUR SAYURAN

Cuba selitakan diet anak dengan sayuran. Tomato mempunyai lycopene yg melawan kanser. untuk cara yang mudah, anda boleh menggunakan sos tomato dalam pasta atau bebola daging. Sayur kobis, brokoli dan lain-lain pula mempunyai phyconutrients, serat dan vitamin.

Anda boleh gaulkan salad ini dalam mangkuk anak anda bersama-sama dengan mayonise mengikut kesesuaian. Jika buat sandwic, tambahkan kentang manis. Anda juga boleh pertimbangkan bayam, yang penuh vitamin dan zat besi dan selasih, penuh antioksidaan.

Makan ulam-ulaman tempatan juga memadai.

3. TELUR

Telur adalah sumber protein yang berkualiti tinggi, penuh dengan vitamin D dan antioksidan. Protein membantu dalam membina badan. Manakala vitamin D membantu tubuh untuk menyerap kalsium. Antioksidaan pula dapat membantu melindungi kulit daripada kerosakan UV. Telur walaupun dalam kuantiti yang sedikit, dapat mengisi perut anak anda jika di ambil dalam sarapan pagi. Untuk vegetarian, tauhu adalah pengganti yang baik untuk telur.

4. IKAN

Ikan adalah sumber protein yang baik dan omega-3 asid lemak yang membantu dalam meningkatkan perkembangan otak dan memberikan kuasa anti-radang. Salmon dan tuna adalah ikan yang sihat dan mesra kanak-kanak di antara banyak pilihan. Vegetarian boleh memilih makanan sihat yang lain untuk memenuhi protein dan omega-3 asid lemak keperluan.

Kalau ikan seperti di atas agak mahal, tukarkan dengan ikan tempatan yang lebih murah. Pergi kepasar awal pagi untuk mendapatkan sumber protein segar.

bakal ibu5. PRODUK TENUSU

Protein sangat penting untuk pertumbuhan dan kalsium, penting untuk tulang yang kuat dan gigi kanak-kanak. Yogurt mengandungi bakteria sihat yang meningkatkan imuniti dan membantu penghadaman.

Keju juga merupakan sumber yang ideal bagi protein. Sekali sekala, letakkan keju dalam sandwic beserta salad untuk anak-anak.

6. KACANG

Kacang menyediakan protein, serat dan kalsium. Kacang adalah sumber zat besi yang berasaskan tumbuhan. Untuk meningkatkan penyerapan zat besi dalam badan anak-anak anda. Boleh makan kacang dengan makanan yang kaya dengan vitamin C seperti jus lemon atau kentang manis. Untuk lebih kreatif, boleh campurkan kacang dalam sayur sayuran.

Leave a Reply