kesihatan

SOALAN MENGENAI PEMBAKARAN LEMAK

SOALAN YANG DISALIN DARIPADA SEORANG PENGGUNA SD2:

PERSOALAN:-
“saya sebenarnya nak tanya..sejak pertengahan minggu ni kan,ujian ketostik saya menunjukkan warna putih ala2 cam peach tau. tanda ni menunjukkan saya kekurangan karbohidratkan..jadi saya stop SD2 utk menambahkan kadar karbohidrat saya.. saya nak tanya..bahaya atau boleh ke terus minum SD2 sekiranya kadar karbo kita kurang ? bukan apa..saya tahu,cara diet high protein ni sebenar bahaya sekiranya kandungan karbo kite terlalu kurang. mmg ramai yg tak tahu kot pasal ni..kadar diet high protein dgn kadar karbo yg kurang akan menyebabkan penyakit kidney, heart desease dan cancer. SD2 adalah pemangkin pembakaran lemak kiter dan kiter kene mengamalkan pemakanan protein pada kandungan yg betul supaya kita tetap kekal sihat dan mengamalkan diet sihat. so apa pendapat lynn ek? saya sebenarnya buntu. sy mmg dah mengalami penurunan berat badan yg banyak..tapi skang ni mmg berat saya maintain aje..kalau dulu mmg ketostik saya menunjukkan warna pink..tapi skang mmg kaler putih ala2 peach.”

JAWAPAN:-
(dirujuk kepada ahli farmasi)

SALAH PERSEPSI ITU, sebenar ramai manusia kena sakit KENCING Manis, SAKIT jantung, STROKE akibat makan terlalu BANYAK karbohidrat(carbohyrate)! Makan BANYAK karbohidrat tu bahaya!!

Ujian ketostik warna peach tu maknanya kurang pembakaran lemak dan mesti ada curi makan karbohidrat. Semasa fat burning dan diet TINGGI protein adalah tidak BAHAYA sebab sementara shj dan ia akan dikumuhkan melalui peluh+air kencing+najis.

Yang BAHAYA di dunia sekarang Manusia terlalu BANYAK makan KARBOHIDRAT(tdpt Gula dan Kanji) dan ianya disimpan sbg lemak dan akibatkan pelbagai penyakit bahaya spt diabetes, sakit jantung, darah tinggi, stroke dll..

NOTE:
Pengambilan karbohidrat terbatas yang betul akan menukar;
Strip kepada merah jambu = Lemak dibakar
Strip tiada perubahan          = Lemak tidak dibakar (Pengambilan karbohidrat berlebihan)
Ujian Urine (Air Kencing)
Putih/Tiada    = Pgambilan kbohidrat tlalu tinggi utk menggalakkn pemecahan lemak
Merah Jambu = Bacaan IDEAL yangmenunjukkan pembakaran lemak
Ungu = Perlu menambahkan Karbohidrat dan pengambilan air

2 thoughts on “SOALAN MENGENAI PEMBAKARAN LEMAK

  1. Hi, dah 1week I ambik sd2..tapi I timbang berat bdn..x turun juga, n pupil said thr cn lost weigth 3 to 4kg..x fhm. I flw food schulde. Any1 cn explain 2 me.thanx

Leave a Reply