«

»

Jul 24

Pengambilan SD2 semasa Berpuasa

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

 persoalan sering di timbulkan apabila musim berpuasa bermula. Di kesempatan ini, saya ingin berkongsi beberapa pandangan pakar dalam diet SD2 ni semasa berpuasa. Sungguh pun begitu beberapa panduan harus di ikut,kerana pantang semasa berdiet SD2 antaranya adalah jangan berlapar/tidak mengambil apa-apa makanan lebih dari 6 jam sewaktu kita sedar. Namun begitu masih boleh berdiet dan mengambil SD2 sambil berpuasa kerana kewajipan ibadah tu lebih penting cumanya metabolisma kita menjadi perlahan sikit dari biasa tetapi Kg masih boleh turun. Bila kita berbuka ambil lah makanan dan elakkan dengan tidak mengambil sumber kabohidrat dan gula serta minumlah air yang banyak untuk menggantikan air yang seharian hilang.

Apa perlu di tekankan dan diseimbangi adalah pengambilan sumber protein semasa berdiet SD2 ini. Pengambilan protein di sini bermaksud kita masih perlu memakan 2skup sebanyak 4kali sehari apabila kita telah berbuka. Maka bolehlah buat penyesuaian pada waktu makan malam tentang jarak memakan SD2 sebanyak 4kali itu mengikut jadual masing-masing.

Contohnya :  1 kali Waktu SAHUR, 1kali Waktu BERBUKA, 1kali Selepas MAKAN MALAM dan 1kali Sebelum TIDUR. Namun begitu jika anda merasakan 4Kali adalah terlalu mencabar pada waktu makan, boleh juga mengambil 3kali pada waktu malam dengan Jumlah Keseluruhannya 8 Skup juga.

Sebagai Contoh : 1Kali Waktu Sahur (3 Skup), 1Kali Waktu Buka (3 Skup), 1Kali lagi Sebelum Tidur (2Skup)

Reference : Kamarul (Wellness Consultant)

 Slim Diet 2

22 comments

Skip to comment form

  1. fida

    diet makanan yang sesuai diambil sewaktu berpuasa?

    1. diet waktu sahur

    2. diet waktu berbuka

    3. diet waktu makan malam

    4. diet waktu tidur

  2. Maisarah

    Fida,mkn seperti biasa org berpuasa…mcm biasa pengambilan protein lebih,kurangkn pengambilan kabohidrat..yg penting lebihkan pengambilan air,sume tu di ambil semasa waktu dbnrkan mkn ketika puasa..diet Alpha Lipid SDII mmpunyai nutirisi lengkap utk berdiet sihat tanpa lapar.

    1. fida

      ok tq sis.

      1. Azizi

        ur most welcome

  3. SITI KHALILAH BINTI MOHD BASIR .

    salam..sy nk tnya.sy dah beli alpha lipid sd2..tp x start mkn lg..
    so skrg sy nk tnya pelan diet @ pelan pemakanan yg sesuai..berat sy skrg 66kg..
    brapa kali nk ambik sehari? sebelum @ selepas mkn?
    n one more thing blh ambik @ tak carbohydrate?

    1. Maisarah

      Wslm..pelan pmkanan boleh refer pages ALSD2 ada sy tulis mngenai info produk,cara guna,pmakanan cadangan.. Pngambilan adalah
      sama iaitu standard bg suma kategori berat:-)

  4. LIZZIE

    Salam..saya nak tanya..sy baru aje minum alpha lipid sd2 ni masuk hari kedua..hari petama aje sy dah membuang air besar sebyk 4 kali..yg keluar hanya cecair mgkin lemak yg telah dibakar kot..pg ni aje dah 3 kali membuang air besar..soalan sy :

    1. x memudaratkan ke byk kali membuang air besar tu? yela bln posa ni mmg minum air pon x byk spt yg disarankan (2 liter sehari)..
    2. boleh ke pengambilan alpha lipid sd2 disertakan dengan pengambilan teh diet spt Clenz Tea atau Teh Orang Kg?

    TQVM

    1. Maisarah

      wslam..
      mungkin sistem pelawasan awk mmg aktif sbb alsd2 yang baru ni menyelesaikan masalah bg yg mengalamis embelit sewaktu menggunakan sd2 lama iaitu dengan penambahan green tea+fibre dalam tu..

      psal teh2 diet lain sy nasihatkan stopkan dulu atau pilihlah produk diet yang betul2 awk nak ikuti kerana utk lihat keberkesanan nya sbb diet alsd2 dah ckup membantu membakar lemak

      utk makluman : alsd2 tidak menyingkirkan lemak melalui sakit perut dan cirit birit mngkin pengambilan produk diet yg awk campur2..penyingkiran lemak melalui air kencingd an perpeluhan ye:-)

  5. yong

    slm. kalau time period xleh amik sd2 kan?knapa ye?

    1. Maisarah

      Awk boleh rujuk diruangan soklsn lazim kami di website..sbb period kn hormon tubuh tak stabil,pmbkrn lemak pun pelahan..so rugi je mik alsd2 ni,better stop jao..dh bersih sambung balik.mase stop jage mkn yea,ambil sumber kabo skit.

  6. suhaila

    semasa berpuasa, alsd2 diambil selepas berbuka atau semasa?

    1. Azizi

      berbuka skit dgn kurma..Boleh la amik alsd2, then solat lepas tu jamah la sumber protein :)

  7. linda

    Baru minum 2hari tp Bila dh minumsd11 ni saya rasa kenyang,mmg x boleh mkn benda lain.boleh ke saya hnya minum sd11 tnpa mkn.minum sd11 saja dh buat saya kenyang dan x lth.

    1. Maisarah

      kalo bolehkan cuba juga amik sdikit protein dan sayuran sbb diet ni perlukan suma tu utk beri kesan lg..cuba kecikkan portion,minum air mebihi 2l..jgn berlapar

  8. Alin

    Salam

    Sy baru nak mencuba Sd2. boleh tak sy ambik SD2 ni 2. sehari? 4 scoop pagi, 4 scoop malam.

    1. Maisarah

      wslam..kalo boley ikutilah saranan yg ditetapkan oleh saintis..4x sehari..setiap kali amik adalah 2 scoop

  9. missy sara

    Salam,
    Semasa sy berdiet ketika minum alsdIi sy elakkan terus nasi dan mkanan berkarbohidrat tinggi..tapi sy mkn kurma dgn byk utk elak rasa lapar..boleh ke mkn kurma byk2 ketika minumalsdIi?

  10. aisya

    Salam..
    Saya dah 4 hari minum alpha lipid sdII..saya jarang mgalami pembuangan air besar..cuma saya kerap membuang air kecil…saya dh ikut cara pemakanan alpha lipid yg betul…memg sebelum ni saya ad masalh pembuangan air besar..bleh x bg info sikit..

    1. Azizi

      Wslm, mungkin kurang air spt yg kita sarankan setiap 25kg berat tubuh keperluan ialah 1 liter air..dan tambahkn juga sayuran dlm menu selain menu protein.jika berterusan boleh diambil bsama produk fibermax utk pelawasan..sms 0133807396 utk order.

  11. nadia

    Boleh ke ibu yang menyusukan anak mengikuti program sd 2 ni.adakah akan menganggu penyusuan tersebut?

    1. Azizi

      Puan dh menyusukan berapa lama.. Bg yg dh lebih sethn kebiasaannya baru sy galakkan.. Sbb Program diet Alsd2 ni berlaku pembakaran lemak dlm tubuh..yg mana memerlukan seseorg tu Diet dgn cadangan pemakanan yg di sarankan… Cuma yg di risaukan penghasilan susu badan yg akan berkurangan seterusnya susu merajuk nk keluar… so nasihat sy, better focus pd full breastfeed sbb semulajadi nya kita akan langsing hasil kekerapan penyusuan ibu yg kite berikan pd bayi kita. wallahualam..

  12. nadia

    hari ni hari kedua pegambilan sd 2 saya.memang badan terasa amat letih,saya bf anak sy yg berumur 7 bulan…sy ikut saranan pemakanan yg dicadangkan.boleh ke sy makan 4 batang sosej untuk sarapan..?suami sy dah beli sd 2 ni,jadi sy tidak mahu hampakan dia then sy displin nak habiskan satu tin ini shja seandainya lebih elok fokus kpd bf……terima kasih en.azizi n cik maisarah
    ;)

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.